PREPORUKA ZA PRIMENU NA PARADAJZU, PAPRICI I PLAVOM PATLIDŽANU

Tokom cele vegetacije , povrće je izloženo stresu koji se povećava kad biljke ulaze u fazu cvetanja i zametanja plodova(Grafikon 10). Preporuka za primenu biostimulatora i đubriva je sledeća:

  • Tretman semena CIRKON®-om .Seme potopiti u rastvor 0,2ml (8 kapi) CIRKON®-a/l vode i ostaviti potopljeno u ovom  rastvoru u trajanju od  7 sati, a zatim prosušiti i  izvršiti setvu
  • EPIN EKSTRA® 50ml/ha - u toku prve nedelje posle rasađivanja
  • Početkom cvetanja krenuti sa primenom CIRKON® 50ml/ha folijarno ili 100ml/ha kroz sistem za navodnjavanje. Ovaj tretman ponavljati na svakih 15 dana tj posle svake veće berbe.
  • Za sprečavanje pojave ožegotina na plodovima potrebno je primeniti kombinaciju CIRKON®-a i SILIPLANT UNIVERZALNI ®-og na taj način što se dan nakon primene Cirkona, folijarno primeni Siliplant univerzalni. Deo djubriva biljka usvaja, a deo ostaje u obliku tečnog stakla na površini ploda i ponaša se kao reflektujuće staklo (odbija sunčeve zrake).Sve povrtarske biljke koje puno plodonose traže i dodatno đubrenje pa je preporuka uz primenu CIRKON®-a dodati folijarno đubrivo CITOVIT 1L/ha (2-3 puta), kao i SILIPLANT UNIVERZALNI ® 1L/ha koga treba primeniti na svakih 20-tak dana kako bi se održala svežina ploda i cele biljke, poboljšala čvrstina i kvalitet ploda
  • U slučaju najave ranih jesenjih mrazeva i niskih temperatura, dok su biljke paprike i patlidžana još u fazi berbe, primeniti EPIN EKSTRA® čim se mraz i niske temperature najave. Ako se period niskih temperatura i mraza nastavi, tretman ponoviti sedmog dana.

Na grafikonu je prikazana primena biostimulatora i folijarnih đubriva u kombinaciji sa pesticidima.

Legenda grafikona 10

Image

Grafikon 10:

Image

© 2021 Ekoplant d.o.o.